Een nieuw hulpmiddel om kritieke organen te leren intekenen

15 november 2022

Een nieuw hulpmiddel om kritieke organen te leren intekenen

hulpmiddelmedische technologieonderzoekpanoptesradiotherapievideo

Een nauwkeurige intekening van de tumor en omliggende kritieke organen is essentieel voor radiotherapie om een zo goed mogelijk behandelresultaat te verkrijgen. Het intekenen van kritieke organen is echter gevoelig voor inter- en intra-observervariatie. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van intekenen van kritieke organen door MBRT studenten verbetering behoeft, maar dat hulpmiddelen hiervoor niet voorhanden zijn. In het project Panoptes helpen studenten Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken van Hogeschool Inholland om een nieuw radiotherapeutisch hulpmiddel te verbeteren. Het hulpmiddel helpt studenten om een tumor en kritieke organen te leren intekenen bij de behandeling van kanker, om deze behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het project is uitgevoerd door het Lectoraat Medische Technologie van de Hogeschool Inholland in samenwerking met de Universiteit van Manchester en het Amsterdam UMC (locatie AMC). De ontwikkelde tool is inmiddels toegevoegd aan het curriculum van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken in Haarlem.

In onderstaande video vertelt Jelle Scheurleer over dit bijzondere project en hoe het hulpmiddel studenten gaat helpen. Scheurleer is docent onderzoeker bij het Lectoraat Medische Technologie van Inholland, onderdeel van het Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn. Mede dankzij zijn inzet bij dit project is hij onderzoeker van het jaar 2021-2022 geworden.

CoE Preventie op social media

Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn
E: info@coepreventie.nl